Δισκοπότηρα γάμου: Τι να διαλέξεις αν γίνεσαι κουμπάρος

Οι καλύτεροί σας φίλοι σας ζήτησαν να γίνεται κουμπάρος/α στοn γάμο τους; Πρόκειται για την μεγαλύτερη τιμή αφού μια σχέση φιλίας μετατρέπεται σε σχέση ζωής.
Ο κουμπάρος, έχει μία εξέχουσα θέση την ημέρα του γάμου. Στέκεται δίπλα στο ζευγάρι καθόλη την διάρκεια του μυστηρίου, αφού χωρίς αυτόν ο γάμος δεν μπορεί να τελεστεί, και καλείται να αλλάξει τις βέρες και τα στέφανα.
Εκτός, όμως, από «επίτιμος καλεσμένος», ο κουμπάρος έχει και κάποιες υποχρεώσεις. Αυτές διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή, ανάλογα με τα έθιμα που επικρατούν, όμως, μία από τις βασικές και σίγουρες υποχρεώσεις του είναι η αγορά του λεγόμενου δισκοπότηρου και των στεφάνων. Τα δισκοπότηρα γάμου είναι απαραίτητα!

Γράφει η Δέσποινα Κούκου – Μακρή

Δίσκος , ποτήρι, καράφα

Ο δίσκος, το ποτήρι και η καράφα αποτελούν μαζί με τα στέφανα το λεγόμενο σετ του κουμπάρου για τον γάμο. Βρίσκονται καθόλη τη διάρκεια του μυστηρίου πάνω στην Αγία Τράπεζα γεμάτα κρασί.

Το κρασί στην Χριστιανική θρησκεία συμβολίζει το αίμα του Χριστού και αποτελεί το ένα εκ των δύο συστατικών της Θείας Κοινωνίας. Στον γάμο όμως, με την παράλληλη χρήση του ποτηριού, συμβολίζει την κοινή ζωή και πορεία που θα έχει το ζευγάρι, με τις καλές και τις κακές στιγμές, τις ευκολίες και τις δυσκολίες που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν σαν μια οντότητα.

Τα παλιότερα χρόνια συνηθιζόταν να πίνει κ ο κουμπάρος από το ίδιο ποτήρι. Το έθιμο αυτό υπογραμμίζει την βαθιά σχέση που δημιουργείται μεταξύ κουμπάρου και ζευγαριού και το καθήκον που ο ίδιος αναλαμβάνει να είναι πάντα βοηθός κ συμπαραστάτης τους σε οποιονδήποτε κλυδωνισμό.

Το ποτήρι, η καράφα και ο δίσκος αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα ενθύμια του γάμου. Τα δισκοπότηρα!

Το ποτήρι και η καράφα είναι από κρύσταλλο Βοημίας ενώ οι δίσκοι απαντώνται σε τρία σχήματα, οβάλ τετράγωνο και στρογγυλό με την παρουσία συνήθως κάποιου σχεδίου. Αυτό το σχέδιο είναι κοινό στα στέφανα στο ποτήρι και στην καράφα δείχνοντας μια αλληλουχία.

Επισκεπτόμενοι το https://makriskosmimata.gr/ μπορείτε να βρείτε στέφανα και δισκοπότηρα μέσα από μία μεγάλη ποικιλία.

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.
Εμφάνιση ειδοποιήσεων Επιτρέπεται Αποκλεισμός