Μανικετόκουμπα: Ένα υπέροχο δώρο για τον άνδρα

Τα μανικετόκουμπα είναι το κατεξοχήν ανδρικό κόσμημα!
Ένα μικρό διακοσμητικό αξεσουάρ, που χρησιμοποιείται για να συνδέσει τις μανσέτες ενός πουκάμισου.

Γράφει η Δέσποινα Κούκου-Μακρή

Η ιστορία τους ξεκινά τον 17ο αιώνα και υπάρχουν δύο διαφορετικές εκδοχές για αυτήν.

Η μία έχει να κάνει με την καθιέρωσή του από ευγενείς των Παρισίων και η άλλη από τον Κάρολο Β στην Αγγλία. Οποία θεωρία και αν ισχύει, οι ευγενείς ήταν αυτοί που εμπνεύστηκαν και μας κλειροδότησαν αυτό το κόσμημα.

Τα μανικετόκουμπα είναι σημείο ανδρικής κομψότητας, πολυτελείας,  πλούτου και κοινωνικού status.
Από τον 19ο αιώνα φοριούνται μαζικά από άνδρες όλων των κοινωνικών τάξεων. 

Τι πρέπει να προσέξουμε όμως πριν αγοράσουμε ένα ζευγάρι μανικετόκουμπα;

Ποια είναι τα μέρη, οι τύποι κ τα υλικά από τα οποία φτιάχνονται;

ΤΑ ΜΕΡΗ ΤΩΝ ΜΑΝΙΚΕΤΟΚΟΥΜΠΩΝ

Η πρόσοψη είναι το πάνω μέρος του μανικετόκουμπου, που περιλαμβάνει και το σχέδιο, ενώ ο πείρος ειναι το κάτω μέρος που κουμπώνει και ασφαλίζει. Η πρόσοψη και ο πείρος ενώνονται μεταξύ τους με το συνδετικό μέρος, αυτό το κομμάτι δηλαδή που περνάει μέσα από τις μανσέτες.

ΜΕΤΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

ΑΤΣΑΛΙΝΑ

Το ανοξείδωτο ατσάλι έχει μια γκριζωπή απόχρωση η οποία ταιριάζει με όλους τους χρωματικούς συνδυασμούς. Αποτελεί μια ασφαλή επιλογή για μανικετόκουμπα, ενώ στα πλεονεκτήματα του συγκαταλεγονται η μεγάλη αντοχή, ότι δεν σκουριάζει κ ότι είναι προσιτό μέταλλο από οικονομικής απόψεως.

ΑΣΗΜΕΝΙΑ

Το ασημί 925 είναι επίσης μια διαδεδομένη επιλογή τόσο λόγω του λευκού χρώματός του όσο και της τιμής του.
Στα αρνητικά του ανήκει η πιθανότητα να μαυρίσει (οξείδωση) από την πολυκαιρία, όμως καθαρίζεται πολύ εύκολα και η λάμψη του επανέρχεται.

ΛΕΥΚΟΧΡΥΣΑ

Τα λευκόχρυσα μανικετόκουμπα αποτελούν την πιο συνηθισμένη και κορυφαία επιλογή των αντρών λόγω του λευκού χρώματος που έχουν αλλά κ λόγω του πολύτιμου μετάλλου τους.

ΧΡΥΣΑ

Δεν υπάρχουν λόγια για το πιο δημοφιλές πολύτιμο μέταλλο που σε συνδυασμό με το κίτρινο χρώμα του αποτελεί από μόνο του σύμβολο πλούτου και κύρους. 

Εκτός όμως από τα μέταλλα που φτιάχνονται τα μανικετόκουμπα μπορεί να έχουν στην πρόσοψη τους διαφορά διακοσμητικά υλικά.

Ύφασμα, ξύλο και δέρμα δίνουν μια πιο μοντέρνα αίσθηση. Αλλά διακοσμητικά υλικά μεγάλης αξίας είναι το σμάλτο και το φίλντισι. 

Το σμάλτο είναι εξαιρετικά ανθεκτικό σαν υλικό απαιτεί μεγάλη λεπτομέρεια στην κατασκευή του όμως στα θετικά του είναι ότι δεν φθείρεται εύκολα με την πάροδο του χρόνου.

Το φίλντισι από την άλλη και αυτή η μοναδική ιριδίζουσα απόχρωση που έχει το κατατάσσουν στις κλασικές επιλογές.

Τέλος, δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε την κατηγορία των πολύτιμων αλλά και ημιπολύτιμων λίθων.
Ρουμπίνια, ζαφείρια, σμαράγδια, αμέθυστος, διαμάντια, αποτελούν μερικές από τις επιλογές που υπάρχουν για την δημιουργία ακριβών και στυλάτων μανικετόκουμπων.

Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.