Μονόπετρα: Πως να επιλέξεις το ιδανικό

Μια από τις πιο ρομαντικές στιγμές στη ζωή μιας γυναίκας είναι όταν ο αγαπημένος της της κάνει πρόταση γάμου. Ένα ρομαντικό δείπνο υπό το φως του φεγγαριού ή των κεριών κι ένα εντυπωσιακό μονόπετρο συνθέτουν την κατάλληλη ειδυλλιακή ατμόσφαιρα για το πολυπόθητο «ναι»! Πως όμως να επιλέξεις, ανάμεσα σε τόσα μονόπετρα;

Ιστορία του μονόπετρου

Τα μονόπετρα εδώ και αιώνες αποτελούν το κατεξοχήν σύμβολο αιώνιας αγάπης, δέσμευσης και παντοτινής σχέσης. Τα πρώτα δαχτυλίδια αρραβώνων χωρίς πέτρες – με βασικό υλικό κατασκευής τους τα καλάμια και τα βούρλα – εμφανίστηκαν στην Αρχαία Αίγυπτο πριν 4800 χρόνια.

Κατά τη Ρωμαϊκή εποχή, οι άντρες άρχισαν να προσφέρουν δαχτυλίδια στις μελλοντικές συζύγους τους, κατασκευασμένα από σίδηρο, ο οποίος συμβόλιζε τη δύναμη και τη μονιμότητα.

Το πρώτο δαχτυλίδι στολισμένο με διαμάντι που έχει καταγραφεί, λέγεται ότι δόθηκε από τον Αρχιδούκα Μαξιμιλιανό της Αυστρίας προς την αγαπημένη του, το 1477. Έπειτα, το 17ο και 18ο αιώνα τα δαχτυλίδια με διαμάντια κι άλλους πολύτιμους λίθους άρχισαν να βρίσκουν μεγάλη απήχηση.
Τα μονόπετρα όμως, με τη σημερινή τους μορφή, καθιερώθηκαν στη Δύση το 19ο αιώνα. Έκτοτε, η πρόταση γάμου ή ο αρραβώνας συνοδεύεται με την αγορά ενός μονόπετρου.
Ο
ι γυναίκες συνηθίζουν να φοράνε το μονόπετρο στον παράμεσο, καθώς λέγεται ότι από τον παράμεσο περνάει η κεντρική φλέβα που καταλήγει στην καρδιά.

Πώς επιλέγουμε μονόπετρο;

Το μονόπετρο είναι το δαχτυλίδι που θα συνοδεύει το έτερον ήμισύ σας σε όλη του τη ζωή! Για να καταλήξετε όμως στην ιδανική επιλογή, υπάρχουν 5βασικοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη:

1. Η πέτρα

Η πέτρα αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό του μονόπετρου. Το διαμάντι είναι η πιο δημοφιλής επιλογή πέτρας για την πρόταση γάμου που σχεδιάζετε, κι ο αγαπημένος φίλος των κοριτσιών! Το λέει άλλωστε και το τραγούδι Diamonds are forever(1971), που ερμήνευσε η διάσημη Ουαλή τραγουδίστρια Σίρλεϊ Μπάσεϊ, «οι άντρες κάποια στιγμή σε εγκαταλείπουν, τα διαμάντια όμως ποτέ!»

Ωστόσο, πολύτιμοι λίθοι όπως το ζαφείρι, το σμαράγδι, το ρουμπίνι ή το μαργαριτάρι, ακόμα και συνδυασμός τουςμπορούν επίσης να επιλεχθούν και ίσως να ταιριάζουνακόμηκαλύτερα στην εκλεκτή της καρδιάς σας!

2. Το σχήμα της πέτρας

Υπάρχουν διάφορα σχήματα κοπής της πέτρας: στρογγυλό, τετράγωνο, παραλληλόγραμμο, οβάλ, ρόμβος ή καρδιά. Το σχήμα που θα διαλέξετε για την καλή σας, θα πρέπει να κολακεύει τα δάχτυλα της.
Οι πέτρες με στρογγυλό σχήμα αποτελούν την πιο δημοφιλή καιδιαχρονική επιλογή.

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΟΤΙ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΙΩΝΙΑ ΑΓΑΠΗ, Η ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ!

3. Ποιότητα διαμαντιού

Εάν αποφασίσετε να επιλέξετε έναν πολύτιμο λίθο, όπως είναι το διαμάντι, είναι απαραίτητο να γνωρίζετε ότι η αξιολόγηση(και κατ’ επέκταση η κοστολόγησή του) εξαρτάται από τέσσερις βασικές ιδιότητες (4 Cs), όπως αυτές έχουν οριστεί από το GemologicalInstituteofAmerica (GIA):

Color(χρώμα): Η πιο διαδεδομένη χρωματική κατηγοριοποίηση είναι από DZόπου Dείναι το «άχρωμο» (colorless)και Z το «κίτρινο» (yellow). Όσο πιο λευκό είναι το διαμάντι, τόσο πιο ακριβό είναι.

Cut (κοπή)Η κοπή ενός διαμαντιού σχετίζεται με το φως και τη λάμψη του, ή διαφορετικά με το πώς το φως αντανακλάται από την επιφάνειά του στο μάτι του παρατηρητή.

Clarity (διαύγεια)Η διαύγεια ενός διαμαντιού σχετίζεται με την απουσία ατελειών και εγκλεισμάτων.

Carat (καράτια)Τα καράτια είναι η μονάδα βάρους των πετρών κι αντιστοιχεί σε 1/5 του γραμμαρίου.

4. Tα μέταλλα

Το μέταλλο που θα συνοδεύσει την πέτρα είναι καθοριστικό για τη συνολική εμφάνιση του δαχτυλιδιού. Τα δύο βασικά μέταλλα που χρησιμοποιούνται είναι ο χρυσός (λευκός, κίτρινος, ροζ) και η πλατίνα.Η τελική σας επιλογή εξαρτάται αρχικά από τα χρώματα και το στυλ της μέλλουσας γυναίκας σας, καθώς κι από το budget που είστε διατεθειμένος να ξοδέψετε.

5. Το δέσιμο

Το δέσιμο αφορά τη στήριξη της πολύτιμης πέτρας στη βάση του δαχτυλιδιού.Υπάρχουν δύο είδη δεσίματος: το prongsetting(η πολύτιμη πέτρα περιβάλλεται από μικροσκοπικά καρφάκια από τα οποία και συγκρατείται) και το bezelsetting (η πέτρα βυθίζεται μέσα στο μέταλλο και δεν υπάρχει κάποιο πλαίσιο που να τη συγκρατεί).

Απευθυνθείτε στους ειδικούς:

Η επιλογή του ιδανικού μονόπετρου δεν είναι μια εύκολη και γρήγορη διαδικασία. Απαιτεί χρόνο, μελέτη και σωστή καθοδήγηση. Καταρτισμένοι επαγγελματίες με εμπειρία στο χώρο του κοσμήματος μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε το μονόπετρο εκείνο που ταιριάζει περισσότερο στη μέλλουσα γυναίκα σας .. κι έτσι να αποσπάσετε από εκείνη χωρίς ενδοιασμούς το πολυπόθητο «YesIdo»!

Συμβουλές για τον ιδανικό γάμο εδώ

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.
Εμφάνιση ειδοποιήσεων Επιτρέπεται Αποκλεισμός